ASTROLOJİDE CAZİMİ NEDİR? NASIL OLUR?

4 min read

ASTROLOGLARA VE ASTROLOJİ ÖĞRENCİLERİNE, ASTROLOJİ TAKİPÇİLERİNE ÖNEMLİ BİLGİ !

Bunun cevabını ararken Merkür ve Venüs cazimi zamanlarını Nasa verilerine göre programımdan inceledim ve elde edilen sonuç sizleri şaşırtabilir lakin tek tek size vardığım sonuçları sıralayayım:

1) Evet cazimi için en fazla 16-17 dk’lik declinasyonda birleşme ve natal haritada tam kavuşum aranır.

2) Cazimi olan gezegenler iç gezegenlerdir, Merkür ve Venüs harici diğer gezegenler cazimi olamazlar, bu Güneş diski ile ilişkili bir durumdur.

3) Her cazimide Merkür ve Venüs retrodur, araştırmamda açıkçası düz hareketli bir cazimiye rastlamadım. Bu duruma bundan sonra dikkat etmeniz gerekecek.

4) Merkür cazimisi Mayıs ve Kasım aylarında rutin bir seyirle cazimi oluyor, diğer aylarda cazimi olmuyor.

5) Venüs cazimisi ise Haziran ve Aralık aylarında meydana geliyor.

Bu arada cazimi arapça bir terimdir ve kazimi denmez!!!

CAZİMİ KONUSUNA BAŞKA BİR BAKIŞ AÇISI İLE DEVAM EDİYORUZ

Cazimi olayını araştırırken bulup, nasıl olura dair paylaştığım maddelerin yanı sıra bir de erken dönem astrologlarının yazılarına baktığımızda cazimiler hakkında retroya ve belli aylara dair bir anektoda veya bilgiye rastlayamıyoruz. Böyle bir bilgiye denk gelenler bizimle paylaşırlarsa seviniriz.

Ancak bu açıdan baktığımızda NASA verilerini mi baz almalıyız, yoksa kadim ve erken dönem astrologlarının yazıları ile mi cazimi durumunu değerlendirmeliyiz? İşte burada açıkçası oldukça soru işaretlerimiz meydana gelecektir…

Cazimileri bizim Dünyadan bakışımız mı belirlemeli, yoksa NASA’nın hesaplamaları doğrultusunda mı incelemeliyiz. Bir bakış açısından eski dönemde Satürn ötesi gök cisimleri hesaplarda yoktu ve şimdi ise Satürn ötesini kullanıyoruz, diğer bakış açısı ile de eski dönemlerde astrologlar kendi bakışları ile Gökyüzünü değerlendirirlerdi, bizler ise teknolojiden faydalanıyoruz.

Zamanımıza göre mi, eskiye göre mi durumu haliyle akılda bir çok soruya sebep olabilmektedir.

Eski döneme baktığımızda Biruni, El Qabisi (Alcabitius) gibi astrolog-astronomlar 16 dk declinasyon birleşmelerini kabul ediyorlardı. Devrim Yılmazer hocamla görüşmemizde Helen döneminde ise yanık durumunu 15 derece olarak aldıklarını ve sonra bu 15 dereceyi dk olarak kullandıklarını, devamında ise 17 dk’lik cazimi durumunun kabul gördüğünü konuştuk.

Tüm bu bilgilere ek olarak şu açıdan da bakmakta fayda var; retrolar asalet düşmesine sebep olur, ancak cazimiler oldukça güçlü olması ve özel olması gereken kavuşumları gösterir, tabii ki burada da bir çelişki oluşuyor.

Yine de Venüs cazimilerine baktığımızda her cazimide retro olduklarını görüyoruz ve bu durumun haliyle Merkür içinde kabul görmesi en akla yatkın olanıdır. Neden retro dönemleri ise maalesef soruları içinde saklamaktadır.

2015 yılında yapmış olduğum araştırmada (17 Kasım Merkür/Güneş kavuşumu cazimimiydi?) sorusuna yönelerek cazimi oluşumlarının tüm olasılıklarını ele aldım. Declinasyonda 15 dk lık birleşme durumu eski astrologlardan edinilen bilgilere göre evet cazimiydi, ancak Nasa verilerine göre parametreye uymadığından cazimi değildi. Hatta Kasım ayı olması dahi retro olmadığından olsa gerek cazimi olarak görülmesine engel teşkil ediyor olmalıydı.

Sorular sırasıyla şöyle; biz yeni dönem astrologları Nasa verilerini mi baz almalıyız, yoksa kadimlerin bilgilerine göre uyumlanmaya devam mı etmeliyiz? Cazimiler de retro durumu ne ifade ediyor? Kadimlerin bilgilerinde bize ulaşmayan eksik kalan notlar var mıdır? Çünkü baktığımızda sadece ülkemizdeki astrologlar değil, yurt dışındaki astrologlarda da bu durum dikkate alınmamaktadır.

Bu sebepten açık kapı bırakmakta ve en doğrusuna ulaşana kadar net konuşmamakta fayda olduğuna karar verdim, kendimi tekzip ediyor ve araştırmaya devam edeceğimi bildiriyorum.

Sizlerinde fikirlerini, araştırmalarını paylaşmanız ülkemiz astroloji gelişimine katkısı adına faydalı olacak ve şükran duymamızı sağlayacaktır. Sevgiler 🙂

2015/2019

YONCA BAZ OLAMAZ @muneccimemyonca (astroyonca)

Whatsapp İletişim: 0532 159 8623

astroyonca@gmail.com

BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİNİZ

More From Author

+ There are no comments

Add yours